Op de foto staan 2 soorten broodjes van dezelfde deeg. De vierkante pakketjes zijn de appellemsemen en de ronde broodjes zijn gevuld met chocolade.
Ingrediënten:
500 gram bloem
3 eetlepels gesmolten boter
1 theelepel gist, niet te vol (even weken in lauw water)
1/2 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
Lauw water om te kneden
Vulling:
100 gram boter, op kamertemperatuur
100 gram suiker vermengd met een beetje kaneel
Aardbeien jam, andere varianten kunnen ook.
3 appels geschild, uitgehold en in plakjes gesneden. Doe een beetje citroensap over de appelschijven, anders worden ze snel bruin.
Verder:
Beetje gesmolten boter vermengd met olie in een kommetje, dit gebruik je om het deeg uit te leggen.
Bakblik
Oven
Bereidingswijze:
Doe de ingrediënten bloem, gesmolten boter, gist, zout, bakpoeder en vanillesuiker in een ruime kom. Giet vervolgens het lauwe water er een beetje bij beetje bij totdat het een soepele, werkbare deeg is geworden.
Laat het deeg 15 minuten op een warme plek rusten.
Haal vervolgens ongeveer 12 bolletjes uit het deeg en besmeer ze dan meteen met olie en bedek de bolletjes met een plastic zak zodat ze niet uitdrogen.
Kneed één bolletje helemaal plat uit op je werkblad (net als bij een lemsemen). Besmeer ze royaal met de boter+olie mengsel, en vouw ze vervolgend net als een lemsemen.
Dus: eerst het bolletje helemaal uit leggen. Vervolgens de bovenste stuk pakken en naar binnen vouwen, tot ongeveer het midden. Daarna de onderstuk naar binnen vouwen, die leg je over de ander stuk. Daarna vouw je de ene zijkant naar binnen en vervolgens de andere over de andere zijkant stuk vouwen. Je krijgt een soort van vierkantje.
Als je alle bolletjes zoals een lemsemen hebt gevouwen, pak je de eerste vierkantje. Deze druk je een beetje plat, niet al te dun plat drukken.
Leg in het midden een appelschijf en doe in het midden een beetje boter en suiker+ kaneel. Druk daarna alle hoeken naar het midden bij elkaar en die druk je dicht in de gat van de appel schijf. Druk dit goed aan zodat het niet in oven open springt.
Tot slot doe je er een beetje jam in het midden.
Leg het pakketje in een ingevette bakblik. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de pakketjes zijn, want ze gaan nog uitzetten tijdens het rijzen.
Wanneer al het deeg hebt afgewerkt laat je de pakketjes ongeveer 3 kwartier rijzen op een warme plek. Daarna worden ze gebakken in de oven op 160 graden, totdat ze mooi goudbruin gekleurd zijn.
Serveer ze afgekoeld.
Succes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten