Dit is een andere variant van de normale Lemsemen. Deze Lemsemen wordt in de oven gebakken en lijkt ook wel op een cake.
Ingrediënten:
1 kuipje Bona (geen andere merk boter!)
2 eieren
6 eetlepels suiker
2 theelepels gist
1 zakje bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
800 gram bloem
ongeveer 400 ml lauwe melk om mee te kneden (kan ook iets meer)
Zo maak je het:
- In een klein kommetje de gist met een klein beetje bloem en water laten rijzen.
- Kluts eerst 2 eieren met 6 eetlepels suiker en 2 vanillesuiker.
- Na het klutsen ontstaat er een schuimig massa, waarna je het gistmengsel erbij gooit en gaat mengen.
- Het bloem zeven en met het bakpoeder en dit bij het mengsel doen.
- Nu ga je het met je handen kneden met de melk erbij. Als het deeg te dik is doe je wat extra lauwe melk bij. Het deeg moet echt GOED gekneed worden tot een soepel deeg...
- Van het deeg bolletjes vormen, net als bij lemsemmen. Je maakt 1 grote bol en 2 kleinere bolletjes.
En nu komt het!
- Je pakt het eerste bolletje en strek dat uit, besmeer het met bona (vouw het nog niet dicht tot een vierkantje)
- Op een ander werkblad pak je het volgende bolletje en ga je te werk, zoals bij een normaal lemmsemen. (telkens insmeren met Bona!) uiteindelijk vouw je dit tot een vierkantje.
- Je pakt het volgende bolletje, uitstrekken, insmeren met Bona en vouw je dat ook tot een vierkantje.
- Je hebt nu dus 1 bolletje dat helemaal uitgestrekt is en twee kleine vierkantjes.
- Je pakt het vierkantje op en legt dat op het midden van het uitgestrekte bolletje, daarboven op doe je het tweede vierkantje. De kleine voerkant moet je een beetje plat drukken, niet te plat! Maar de laatste grote vierkant mag je niet plat drukken!
- Op het tweede vierkantje smeer je nog wat boter en nu vouw je het uitgestrekte bolletje op tot een grotere vierkant (ook insmeren met Bona). De twee vierkantjes zijn nu niet te zien en heb je nu maar 1 vierkantje, waarin twee vierkantjes zitten...
Nogmaals de grote vierkant mag niet plat drukken!
- Zo ga je te werk, zodat je ze allemaal gehad hebt. Als je ermee klaar bent laat het ongeveer 1.5 uur tot 2 uur op een warme plek reizen. Als het deeg twee keer zo groot is geworden is het klaar met reizen.
- Na het reizen besmeer je de vierkanten met een ei en leg je ze in de oven op een zacht vuurtje, op ongeveer 140-150 graden. Ze zijn klaar als ze mooi goud bruin zijn geworden.
Let op!: Het eerste half uur niet de oven openen! Daarna mag je gerust een kijkje nemen.
- Als je de lemsemen uit de oven haalt moeten ze even afkoelen en kun je ze in punten of vierkantjes snijden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten