Zelfgebakken oliebollen blijven toch het aller lekkerste! Dus ik heb ze even gebakken vandaag. Ook heb ik mini appelflappen gemaakt en daar hoort natuurlijk chocolademelk met slagroom bij, dat wordt vanavond smullen!
Benodigdheden:
250 gram oliebollen mix
250 gram meel
Theelepel kaneel
2 theelepels suiker
1,5 theelepel gist
250 gram rozijnen en/ of krenten
Lauwwarm water om mee te kneden
Verder:
Friteuse of diepe pan
Poedersuiker
Bereidingswijze:
Begin met het wellen van de rozijnen of krenten in lauwwarm water voor ongeveer 15 minuten. Ook het gist doe je even in een glas met lauwwarm water zodat het gist even kan oplossen.
Neem een diepe kom en doe hierin de oliebollen mix, meel, kaneel, suiker en de gist in. Giet hierbij een beetje bij beetje het water erbij en kneed het tot een beslag. Roer eventueel ook de rozijnen en krenten door het beslag. Laat het beslag, afgedekt, even rusten (ongeveer 15 minuten) zodat het kneden straks makkelijker gaat. Op deze manier kan de meel het vocht even opnemen.
Na het rusten kneed je het beslag tot een mooie, gladde beslag.
Laat het beslag afgedekt, ongeveer 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
Zorg er ook voor dat het beslag niet in de tocht staat en roer het beslag ook niet tijdens het rijzen!
Wanneer het beslag van volume verdubbeld is verwarm je de olie.
Vorm met een bolletjes ijstang bolletjes van het beslag. Als je geen ijstang hebt zou je ook twee eetlepels kunnen gebruiken om bolletjes van de maken. Denk er wel aan om de lepels eerst even vochtig te maken met water voordat je in het beslag gaat!
Laat de bolletjes in de olie glijden en dompel ze even onder. Bak de oliebollen rondom mooi goud/bruin.
Als de oliebollen mooi gekleurd zijn laat je ze even op een keukenpapier uitlekken.
Serveer de oliebollen met poedersuiker.
Variatie:
Als je niet van krenten of rozijnen houdt, zou je ook stukjes appel door het beslag kunnen doen.
Te veel gemaakt? Oliebollen zijn ook prima in te vriezen. Deze blijven ongeveer 2 maanden goed. Laat ze dan eerst even ontdooien en daarna opwarmen in de oven voor ongeveer 15 minuten op 200 graden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten