Nodig voor het deeg:
400 gram meel + meel voor het uitrollen
150 gram koude boter
1 ei
2 theelepels zout
1,5 theelepel droge gist (wel eerst in lauw water weken voordat je het gebruikt)
1 glas lauw water (kan meer of minder zijn)
Vulling:
1 kleine aubergine, in blokjes
2 uien, in ringen
halve gele paprika, in blokjes
halve groene paprika, in blokjes
halve cougettes, in blokjes
1 tomaat in blokjes
paar takjes verse koriander, fijn gehakt
1 theelepel Italiaanse kruiden (hoeft niet)
paprika poeder
komijn
peper
zout
1 blikje tomatenpuree
Bereidingswijze:
Begin met het maken van je deeg. Zeef de bloem met een snutje zout boven een kom. Voeg hierbij de boter toe en snijd de boter in kleine stukjes. Voeg hierbij de ei en gist toe en kneed het met een scheut water tot een samenhangende bal is. Het deeg moet wel zacht en niet plakkerig aanvoelen.
Laat het deeg dan voor 30 minuten op een warme plek reizen
Ondertussen kun je beginnen met het klaar maken van de vulling.
Neem een ruime koekenpan en zet het op het vuur. Doe hierin een scheutje olie en fruit hierin de uien en paprika. Wanneer de uien glazig zijn voeg je de aubergines en courgettes toe en laat je het rustig bakken.
Vervolgens voeg je ook de tomaat, tomatenpuree en koriander toe en meng je het goed door elkaar.
Breng de groentenmengsel op smaak met de kruiden; paprikapoeder, komijn, peper en zout.
Laat het geheel rustig gaar bakken. Wanneer het gaar is laat je de groentenmengsel afkoelen en kun je verder gaan met het deeg.
Rol een stuk van het deeg en rol die uit op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 mm dik. Steek uit het deeg rondjes uit van ongeveer 10 cm (je zou ook een glas kunnen gebruiken). De deeg resten kunnen weer uitgerold en uitgestoken worden.
**Je hebt ook van die empanadas vouwvormen. Dan doe je een plak deeg erop, vullen met wat vulling en dan dichtknijpen.
Verdeel de vulling over de deegvormpjes. Maak de deegranden nat met water, vouw het deeg over de vulling en druk de randen stevig op elkaar.
Dek de halve maantjes af en laat ze een 45 minuten reizen.
Bak de halve maantjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 C. Klopt een ei los en bestrijk de maantjes met wat ei.
Bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin gaar.
Variatie:
Je kan bij de vulling ook gehakt/ koolvis/ tonijn/ kaas toevoegen. Wat je zelf lekker vind..
Deze zijn gevuld met koolvis. Ik heb een
driehoekige vouwvrom om empanadas te vouwen. Vandaar dat de driehoekjes
er zo goed uitzien :)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten