Ingrediënten:
1 kg couscous600 ml water
1 pompoen
zonnebloemolie
(room) boter
1 liter gekookte melk
zout
Verder:
stoompan
2 pannetjes
Bereidingswijze:
We beginnen met het bereiden van de couscous. Doe de couscous in een grote teil of bak en voeg hierbij ruime water aan toe en een scheut zonnebloemolie bij. ´Was´ de couscous op deze manier en giet voorzichtig het water weg. Giet dan weer water bij en laat de couscous ongeveer 15 minuten weken, totdat al het water in de couscous is opgenomen.
Zet ondertussen de stoompan op het vuur.
Haal met je handen de korrels los totdat de couscous niet meer plakt. Dit doe je door de couscous korrels voorzichtig en zachtjes tussen je handpalmen te draaien.
Wanneer de couscous korrels niet meer aan elkaar geplakt is, schep je de couscous in de bovenste deel van je stoompan.
Let op! Niet de couscous plat drukken in de pan, maar er luchtig in scheppen!
Laat dit ongeveer 20 minuten stomen.
Na 20 minuten giet je de couscous weer in de teil/bak en laat het even afkoelen. Haal met een vork of met schone handen de korrels weer uit elkaar. Verdeel (scheut voor scheut) ongeveer 2 glazen koud water over de couscous en roer het met je handen.
Dek het af en laat het ongeveer 15 minuten even staan, zodat de couscous het water in zicht kan opnemen.
Vervolgens gaat de couscous weer in de bovenste deel van de pan om weer te stomen. Na ongeveer 20 minuten gaat de couscous weer in de teil en haal je de korrels uit elkaar. Verdeel (scheut voor scheut) ongeveer 1 glas koud water over de couscous en roer het met je handen. Let op dat het nog erg warm kan zijn!
Daarna haal je het weer met je handen/vork uit elkaar en doe dan de (room)boter door de korrels totdat het erin kan smelten.
Voor de laatste keer gaat de couscous weer in de stoompan en laat je het nogmaals 20 minuten stomen.
Schil de pompoen en kook het gaar in water met zout.
Wanneer de pompoen gaar is voeg je er warme melk toe (bij het water). Proef of er in de melk voldoende zout in zit.
Serveren:
Schep de couscous als een berg op een ruime,diepe bord.
Schenk de hete melk erover totdat de couscous onder de melk zit en laat het een paar minuten intrekken. Proef ondertussen of er voldoende zout in zit in combinatie met de couscous.
Wanneer er te weinig is zit kun je wat meer zout in de overgebleven melk toevoegen.
Verwarm de overgebleven melk weer op en schenk die over de couscous heen.
Tot slot leg je voorzichtig de pompoen stukken in het midden neer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten