Ingrediënten 1/2 kg meel
1/2 tl zout
1 soepkom griesmeel (ong. 150 gram /200 gram)
400 ml lauw water
zonnebloemolie
Bereidingswijze Neem alle bovenstaande ingrediënten (behalve olie) samen en begin het deeg goed te kneden. Voeg er telkens een beetje bij beetje lauw water aan toe totdat het deeg niet meer aan je handen plakt. Kneed het tot een zachte deeg.
Doe het deeg vervolgens in een pedaalemmerzak en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Na ongeveer 10 minuten pak je het deeg weer en maak je bolletjes van 5 cm. Besmeer de bolletjes helemaal met olie en dek ze tevens af met de pedaalemmerzak totdat je klaar bent met bolletjes maken.
Wanneer je klaar bent met de bolletjes, neem je 1 bolletje en druk je het voorzichtig met de hand plat tot het deeg een groot, dun cirkelachtige vorm krijgt (je kan er ook een dunne vierkant maken, is makkelijk tijdens het vouwen). Tijdens het uitdrukken van het bolletje smeer je steeds wat zonnebloem op het deeg. Het moet vettig blijven!
Wanneer het een dunne cirkel/vierkant is, strooi er dan wat droge griesmeel op. Vervolgens vouw je deze van boven naar beneden en van links naar rechts waardoor het een vierkant wordt. Tijdens het vouwen strooi je weer wat droge griesmeel op.
Wanneer het een vierkant is, ga je er wederom zachtjes op drukken zodat het vierkante deeg wat groter en platter wordt. Vervolgens bak je het deeg in een smega (koekenpan). Bak ze aan beide kanten totdat ze mooi goudbruin zijn.
Zou vouw je lemsemen:
Lemsemen/ rgaif vouwen |
Lemsemmen/ rgaif bakken |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten